Natuursteen slijpen

Is uw natuursteen vloer dusdanig beschadigd dat alleen reinigen of polijsten geen optie meer is, dan spreken we over natuursteen schuren of slijpen. Door het gebruik van zware machines met daaronder roterende diamant schijven worden oneffenheden zoals krassen en beschadigingen verwijderd, de vloer wordt weer mooi strak en veelal komen de voegen gelijk te leggen met het natuursteen wat weer eenvoudiger in het onderhoud is. Na het schuren van het natuursteen wordt de vloer weer opgebouwd in meerdere fases door het polijsten, hierin zijn verschillende glansgradaties van toepassing. Na het polijsten wordt de vloer veelal geimpregneerd om de vloer beter te beschermen tegen vuil, vocht en vlekken.

Wanneer natuursteen slijpen of schuren ?

Is uw natuursteen zodanig beschadigd dat alleen polijsten of kristalliseren niet meer volstaat dan moet men gaan schuren. Marmer schuren is een van de duurste oplossingen bij het periodiek onderhoud van vloeren. Dit heeft te maken met de arbeidsintensiviteit van het gehele proces.

Is al het natuursteen even makkelijk te schuren ?

Nee, dit heeft te maken met de verschillende klasse waarin de verschillende soorten natuursteen zijn onderverdeeld:

  1. De groep marmer, travertin, Chinees hardsteen en kalksteen hebben op de schaal van Mohs de minst dichte eenheid en hardheid. Over het algemeen zijn deze natuursteen soorten eenvoudiger te schuren, polijsten en te impregneren. Deze natuursteen soorten hebben vaak een wat meer open structuur en zijn daardoor kwetsbaarder voor vlekken. Marmer schuren en polijsten.
  2. Terrazzo, granito, bepaalde hardsteen soorten zoals Belgisch en Iers hardsteen en verschillende basalt soorten zijn op de schaal van Mohs hoger geplaatst. Voor deze soorten geld dat het moeilijker is om te schuren, polijsten en te impregneren. Minder open structuur en daardoor minder kwetsbaar voor vlekken en opname van vocht. Voor terrazzo of granito is alleen polijsten niet afdoende, vaak moet de vloer en de plint geëgaliseerd worden door het schuren waarna de vloer weer door het polijsten wordt opgebouwd.
  3. Graniet, deze categorie is de hoogste op de schaal van Mohs, voor dit natuursteen geldt het volgende, zeer compacte gesloten structuur en zeer hoge hardheid. Zeer moeilijk te schuren. Dit is ook voor het polijsten en impregneren het geval. Hierin moet vaak de afweging worden gemaakt of het loont om bepaalde soorten graniet te schuren.

Traditioneel of modern

Clean expert heeft de expertise in huis om op verschillende manieren natuursteen, zoals marmer, hardsteen, kalksteen, granito, terrazzo of travertin te schuren of slijpen. Hieronder de verschillen tussen het traditioneel schuren van natuursteen of het modern schuren van natuursteen vloeren.

Traditioneel

Door middel van schuurmachines ontwikkelt in de jaren ‚30 van den vorige eeuw wordt het natuursteen geschuurd. Deze Italiaanse machines en schuursegmenten van het merk Cassani zijn traditioneel. Het schuren gebeurt nog door middel van schuursegmenten gemaakt van natuursteen, deze schuurmachines hebben ook maar een schuurkop. Het traditioneel schuren of slijpen wordt veelal toegepast op de zachtere natuursteen soorten zoals  travertin, marmer, hardsteen, granito en terrazzo. Het traditioneel schuren of slijpen van natuursteen heeft als voordeel dat er minder diepe krassen in het natuursteen ontstaan. Ook is er minder kans op komvormig in het natuursteen. Het traditioneel schuren vergt veel meer tijd dan het modern schuren of slijpen van natuursteen.

Modern

Deze schuurmachines zijn ontwikkelt in de jaren 80 van de vorige eeuw. De meest moderne schuurmachines hebben tegenwoordig drie schuurkoppen, deze schuurkoppen zijn metaal gebonden met daarin diamantkorrels. Voordeel van de moderne schuur of slijpmachines is dat deze veel hogere capaciteiten hebben dan de traditionele schuurmachines met een schuurkop. Deze schuurmachines worden veelal projectmatig ingezet bij het schuren van grotere natuursteen oppervlaktes. Doordat deze schuurmachines groter en zwaarder zijn is het mogelijk om natuursteen soorten zoals bepaalde harde marmer, travertin en graniet soorten eenvoudiger te schuren of te slijpen. Clean Expert biedt als een van de weinige in Nederland beide schuurvormen aan voor natuursteen en beton.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte voor het schuren of slijpen van natuursteen, maak dan gerust even een afspraak met een van onze adviseurs.

Een andere benaming voor het natuursteen schuren is natuursteen slijpen, er wordt een toplaagje van het natuursteen afgeslepen.

Marmer schuren
Marmer schuren en polijsten