Skip to content

LINOLEUM REINIGEN

Alles wat u moet weten over het reinigen, beschermen en onderhouden van linoleum

Het juiste linoleum onderhoud

Linoleum is onderhevig aan slijtage en vervuiling. Dat komt door het verkeerde gebruik van beschermingsproducten, die vaak een grauw gele uitstraling geven. Of in combinatie met vuil verplaatsing en beschadigingen, zoals kleine krasjes, wordt dit een doorn in het oog. Daarom is het reden om linoleum te beschermen. Lees hier over al de mogelijkheden.

Wat is linoleum en waar wordt het toegepast?

Linoleum heeft de eigenschappen dat het zeer duurzaam is. Een linoleum vloer is samengesteld uit verschillende soorten grondstoffen, zoals lijnolie, houtmeel, jute en kalksteen.

In het algemeen is linoleum makkelijk te onderhouden en te reinigen. Deze elastische vloersoort wordt dan ook zeer veel toegepast in scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Deze vloeren worden veel gebruikt in gebouwen met een hoge belopingsgraad. Linoleum schoonmaken en vloeronderhoud van linoleum begint bij de Clean Expert.

Nieuw gelegd linoleum vloer beschermen

Zodra de nieuwe vloer is geplaatst is het raadzaam om de vloer te beschermen. We noemen dit het “conserveren” van linoleum. Het conserveren is het aanbrengen van een of meerdere beschermlagen die bestaan uit zogeheten polymeren. In de volksmond noemen wij dit een waslaag aanbrengen. Het aanbrengen van een beschermende waslaag bij een nieuwe linoleum vloer heeft zo haar voordelen:

  1. De vloer is eenvoudiger te onderhouden voor de reguliere schoonmaak.
  2. Minder kans op slijtage.
  3. Mooie uitstraling van het linoleum.
    u kunt kiezen uit verschillende glans gradaties, namelijk matglans, zijdeglans of hoogglans. Alle vloeren worden behandeld met hoogwaardige coatings of wassen.

Bestaande linoleum vloer beschermen

Ook voor bestaande linoleum vloeren is het raadzaam om de vloer te beschermen. Ook daar bieden wij verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de situatie:

Diep strippen linoleum

Alle oude waslagen worden verwijderd door neutrale reinigers met speciale machines. Hierbij moet zeer nauwkeurig te werk worden gegaan om het linoleum niet te beschadigen door overmatig watergebruik én het verkeerde gebruik van zogeheten diep strippers. Nadat de oude waslagen van de linoleum vloer zijn verwijderd, wordt de vloer weer opgebouwd door het aanbrengen van één of meerdere waslagen met polymeer. Hierbij heeft u ook weer een keuze uit verschillende glans gradaties. Na de onderhoudsbeurt krijgt u van ons een reinigingen advies voor de reguliere schoonmaak.

Top strippen linoleum

De bestaande vloer heeft een basislaag waar overheen meerdere polymeer- of waslagen zijn aangebracht. Voordeel hiervan is dat alleen de oude waslagen worden verwijderd en weer opnieuw worden aangebracht. Wacht uiteraard niet totdat de basislaag is aangetast. Anders raakt de vloer namelijk beschadigd en de reiniging zal opnieuw moeten gebeuren volgens het diep strippen van linoleum.

Periodiek onderhoud of opblokken linoleum

Het linoleum krijgt periodiek een behandelbeurt. Looppaden en entrees worden behandeld of gecorrigeerd met een waslaag. Deze frequentie kan wel oplopen naar een paar keer per jaar.

Gebruikte termen bij linoleum vloeronderhoud

Er zijn verschillende termen die we tegen komen bij het gebruik van het linoleum onderhoud:

Dweilwas

Dweilwas is polymeer was die vermengd wordt met water en hierna door een mop systeem wordt aangebracht op het linoleum.

Sprayen of opblokken

Sprayen of opblokken is het bijwerken van plaatselijk krassen en kale plekken op het linoleum. Zogeheten looppaden worden eenvoudig bijgewerkt zonder enige hinder.

Topstrippen of topcoaten

Als het sprayen of opblokken van linoleum onderhoud niet meer volstaat, dan gaan we de linoleum vloer topstrippen of topcoaten. De bovenste polymeer laag wordt verwijderd of gestript. Na deze dieptereiniging krijgt het linoleum weer één of twee nieuwe lagen met polymeer.

Diepstrippen of recoaten

Is er een zodanige verkleuring ontstaan, of zijn vlekken op geen enkele andere manier te verwijderen, dan gaan we de linoleum vloer diepstrippen of recoaten. Het linoleum wordt ontdaan van alle polymeer- of waslagen. Hierdoor bereiken wij de zogeheten kale linoleum vloer. Nu wordt de vloer behandeld met een zogeheten sealer. Deze sealer sluit de kale vloer af en maakt deze weer bewerkbaar voor de volgende stap, namelijk de nieuwe polymeerlagen aanbrengen op het linoleum. Na deze deze stappen is het linoleum weer eenvoudig te onderhouden.

Back To Top
×