Skip to content

MARMOLEUM REINIGEN

Alles wat u moet weten over het reinigen, beschermen en onderhouden van marmoleum

Marmoleum vloeronderhoud

Marmoleum is onderhevig aan slijtage en vervuiling. Vooral het inlopen van zand en vuil geeft op den duur krasjes en versleten of zogeheten looppaden op de elastische marmoleum vloer. Veelal wordt de vloer ook nog eens grauw door het vele gebruik van van verschillende reinigingsmiddelen en coatings. Hieronder beschrijven wij wat de verschillende behandeltechnieken zijn voor het reinigen, beschermen en onderhouden van marmoleum.

Wat is marmoleum en waar wordt het toegepast?

Marmoleum heeft de eigenschappen dat het zeer duurzaam is. De vloer is samengesteld uit verschillende soorten grondstoffen, zoals lijnolie, houtmeel, jute en kalksteen, met als extra eigenschap een marmerachtige structuur.

Marmoleum is eigenlijk een verbastering van het woord linoleum, deze verbastering is ontstaan doordat marmoleum de eigenschap heeft van een marmerachtige textuur of structuur van de toplaag

In het algemeen is linoleum marmoleum vrij gemakkelijk te onderhouden en te reinigen. De behandelmethodiek van dit product is hetzelfde als die van linoleum. Marmoleum onderhoud is van groot belang. Deze elastische vloersoort wordt dan ook zeer veel toegepast in scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen. De marmoleum vloeren worden veel gebruikt in gebouwen met een hoge belopingsgraad.

Periodiek onderhoud marmoleum

Het marmoleum krijgt periodiek een behandelbeurt. Looppaden en entrees worden behandeld of gecorrigeerd met een waslaag. Deze frequentie kan wel oplopen naar een paar keer per jaar.

Nieuw gelegde marmoleum vloer beschermen

Zodra de nieuwe marmoleum vloer geplaatst is, is het raadzaam om de vloer te beschermen. We noemen dit het “conserveren van marmoleum”. Het conserveren is het aanbrengen van één of meerdere beschermlagen die bestaan uit zogeheten polymeren. In de volksmond noemen wij dit een waslaag aanbrengen.

Het aanbrengen van een beschermende waslaag bij een nieuwe marmoleum vloer heeft zo haar voordelen:

  • De vloer is eenvoudiger te onderhouden voor de reguliere schoonmaak.
  • Minder kans op slijtage.
  • Mooie uitstraling van het marmoleum, waarbij u kunt kiezen uit verschillende glans gradaties, namelijk matglans, zijdeglans of hoogglans.

Bestaande marmoleum vloer beschermen

Ook voor bestaande marmoleum vloeren is het raadzaam om de vloer te beschermen. Ook daar bieden wij verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de situatie:

Diep strippen marmoleum

Alle oude waslagen worden verwijderd door neutrale reinigers met speciale machines. Door de ongelijk marmerachtige structuur van het elastische tapijt moet men zeer nauwkeurig te werk gaan. Dit om het marmoleum niet te beschadigen door overmatig watergebruik én het verkeerde gebruik van zogeheten diep strippers.

Nadat de oude waslagen zijn verwijderd van de marmoleum vloer, wordt de vloer weer opgebouwd door het aanbrengen van één of meerdere waslagen met polymeer of polymeren. Hierbij heeft u ook weer een keuze uit verschillende glans gradaties.

Na de onderhoudsbeurt krijgt u van ons een reinigingsadvies voor de reguliere schoonmaak en een eenvoudig marmoleum onderhoud.

Top strippen marmoleum

De bestaande vloer heeft een basislaag waar overheen meerdere polymeer- of waslagen zijn aangebracht. Voordeel hiervan is dat alleen de oude waslagen worden verwijderd en weer opnieuw worden aangebracht. Wacht uiteraard niet totdat de basislaag is aangetast, anders raakt de vloer beschadigd en de reiniging zal opnieuw moeten gebeuren volgens het diep strippen van marmoleum en elastische vloeren.
Ze noemen dit hele proces ook wel marmoleum vloer strippen
Back To Top
×