Skip to content

HOUT- EN PARKET REINIGEN & ONDERHOUD

Tips voor het schoonmaken, reinigen en onderhouden van hout en parket

Het behandelen van uw houten vloer of parket is een specialistische werkmethode

Na jaren van intensieve beweging op uw parket houten vloer, is het parket / hout toe aan een opfrisbeurt. Krasjes, beschadigingen en zogeheten loopsporen of kale plekken die zijn ontstaan, dienen te worden opgeknapt. Hierin zijn vele toepassingen mogelijk. Lees hier over alle methodes en mogelijkheden.

Vloeronderhoud hout en parket

Voor een optimale uitstraling van uw houten vloer of parket, is het belangrijk om de juiste behandeltechnieken toe te passen. De voordelen zijn ook dat goed gereinigd hout en parket veel gemakkelijker zijn te onderhouden.

Afhankelijk van de staat van het hout of parket, beschrijven wij hieronder verschillende toepassingen met de juiste uitleg over het herstel van uw houten vloer of houtparket.

Het glad maken en herstellen van houten vloeren en parket

Bij het schuren van houten vloeren of parket is het essentieel dat de oude waslagen, oliën of lakken goed worden verwijderd. Anders zal de vloer de nieuwe hechting van de nieuwe was, olie of laklaag af blijven stoten. Tevens dienen krasjes en oneffenheden grondig te worden behandeld om deze te laten verwijderen of te minimaliseren. Daarom wordt de vloer veelal in 3 fases geschuurd.

  1. De vloer wordt geschuurd met korrel 40. Door de ruwe oppervlakte worden oude waslagen, oliën en lakken volledig verwijderd. Dit geldt ook voor de ruwere krassen.
  2. Na de eerste fase wordt er met een fijnere korrel gewerkt. Meestal is dit korrel 80. Kleine krassen verdwijnen en de vloer wordt al weer iets gladder.
  3. De laatste fase van het schuren gebeurt met een korrel 120. Na deze schuurfase is het hout of parket weer glad. Hierna volgt soms nog de laatste of extra fase. Dit noemen we polijsten.
  4. Bij het polijsten van parket of houten vloeren, wordt de vloer gepolijst om de nerven van het hout af te sluiten. Door de verdichte toplaag laat de vloer zich goed behandelen met verschillende oliën, waslagen of lakken.

Alle vloeren worden door ervaren parketspecialisten behandeld. Het stofvrij schuren van de vloer behoort hierbij ook tot de opties. Wij schuren en polijsten houten vloeren of parket bij zakelijke klanten als ook bij particuliere klanten

Na het schuren of polijsten van uw houten vloer of parket gaat u een keuze maken uit de verschillende behandeltechnieken ter bescherming en uitstraling van de vloer.

Beschermen en behouden van uitstraling van hout en parket

Er zijn verschillende behandeltechnieken die men toe kan passen nadat het hout of parket is gereinigd of geschuurd. Dit kan door lakken, waxen of oliën.

Parketlak of houtlak

De houten vloer of het parket wordt voorzien van een kras beschermende en slijtvaste lak. Voor een optimale uitstraling dient deze behandeling meerdere malen te worden herhaald. Afhankelijk van uw keuze zullen wij in overleg de juiste lak gebruiken.

Hardwax olie

De houten vloer of het parket wordt voorzien van een hardwax olie. Deze drogende olie geeft een mattere uitstraling aan het hout of parket. De vloer is door deze was/ olie zeer goed bestand tegen vuil, vlekken en vocht. Na de behandeling met hardwax olie kunt u de vloer ook licht vochtig schoonmaken of reinigen.

Vloerolie

Deze olie soorten zijn zeer populair vanwege de vele variaties die kunnen worden toegepast, waardoor zij een unieke uitstraling krijgen. Deze behandeltechniek heeft een andere onderhoudstechniek. Deze techniek dient ook te worden gehanteerd voor het optimale behoud van de houten vloer of het parket. Tegenwoordig is het ook mogelijk om verschillende kleuren te gebruiken op de vloer. Echter ieder parket of houtsoort heeft zo haar unieke eigenschappen.

Coating UV

Deze methode is niet nieuw maar wel verder uit ontwikkeld en verbeterd. Het grote voordeel bij deze manier van het beschermen van de houten vloer of parket, is dat de drogingstijd van de lak aanzienlijk wordt verkort. Vooral zakelijk biedt dit vele voordelen.

Back To Top
×