Skip to content

NATUURSTEEN SCHUREN

Wanneer schoonmaken, reinigen en polijsten niet meer voldoende zijn om uw natuursteen vloer te herstellen

Natuursteen slijpen of schuren

Is uw natuursteen vloer dusdanig beschadigd dat alleen reinigen of polijsten geen optie meer is? Dan gaan we over tot natuursteen schuren of slijpen. Door het gebruik van zware machines, met daaronder roterende diamant schijven, worden oneffenheden zoals krassen en beschadigingen verwijderd. De vloer wordt weer mooi strak en veelal komen de voegen gelijk te leggen met het natuursteen, wat weer zorgt voor eenvoudiger onderhoud is. Lees hier alles over het slijpen en schuren van natuursteen.

Wanneer natuursteen slijpen of schuren?

Is uw natuursteen zodanig beschadigd dat alleen polijsten of kristalliseren niet meer volstaat, dan moet men gaan schuren.

Natuursteen schuren is één van de duurste oplossingen bij het periodiek onderhoud van vloeren. Dit heeft te maken met de arbeidsintensiviteit van het gehele proces

Marmer polijsten zelf doen?

Wij raden u sterk af om zelf natuursteen, zoals marmer, zelf te polijsten. Het polijsten van marmer is een vak apart. Het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen, polijstpoeder en het gebruik van de speciale machines om natuursteen te polijsten, vraagt ervaring.

De uitvoerders van de Cleanexpert hebben deze en nog vele specialistische behandelingen reeds jaren onder de knie als het om natuursteen schoonmaken of marmer polijsten gaat. Wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen voor het polijsten van marmer, graniet of ander natuursteen, bel, app of vul even het contactformulier in.

Is al het natuursteen even makkelijk te schuren?

Nee, dit heeft te maken met de verschillende klasses waarin de verschillende soorten natuursteen zijn onderverdeeld:

  1. De groep marmer, travertin, Chinees hardsteen en kalksteen hebben op de schaal van Mohs de minst dichte eenheid en hardheid. Over het algemeen zijn deze natuursteen soorten eenvoudiger te schuren, polijsten en te impregneren. Deze natuursteen soorten hebben vaak een wat meer open structuur en zijn daardoor kwetsbaarder voor vlekken.
  2. Terrazzo, granito, bepaalde hardsteen soorten zoals Belgisch en Iers hardsteen en verschillende basalt soorten zijn op de schaal van Mohs hoger geplaatst. Voor deze soorten geldt dat het moeilijker is om te schuren, polijsten en te impregneren. De structuur is minder open en daardoor minder kwetsbaar voor vlekken en opname van vocht. Voor terrazzo of granito is alleen polijsten niet afdoende, vaak moet de vloer en de plint geëgaliseerd worden door het schuren waarna de vloer weer door het polijsten wordt opgebouwd.
  3. Graniet. Deze categorie is de hoogste op de schaal van Mohs. Voor deze natuursteen geldt het volgende: Zeer compacte gesloten structuur en zeer hoge hardheid. Zeer moeilijk te schuren. Dit is ook voor het polijsten en impregneren het geval. Hierin moet vaak de afweging worden gemaakt of het loont om bepaalde soorten graniet te schuren.

Traditioneel of modern schuren

Clean Expert heeft de expertise in huis om op verschillende manieren natuursteen, zoals marmer, hardsteen, kalksteen, granito, terrazzo of travertin te schuren of slijpen. Hieronder beschrijven wij de verschillen tussen het traditioneel schuren van natuursteen of het modern schuren van natuursteen vloeren.

Traditioneel schuren van natuursteen vloeren

Door middel van schuurmachines, die zijn ontwikkeld in de jaren 30 van de vorige eeuw, wordt het natuursteen geschuurd. Deze Italiaanse machines en schuursegmenten van het merk Cassani zijn traditioneel. Het schuren gebeurt nog door middel van schuursegmenten, die zijn gemaakt van natuursteen. Deze schuurmachines hebben ook maar één schuurkop.

Het traditioneel schuren of slijpen wordt veelal toegepast op de zachtere natuursteen soorten zoals travertin, marmer, hardsteen, granito en terrazzo.

Het traditioneel schuren of slijpen van natuursteen heeft als voordeel dat er minder diepe krassen in het natuursteen ontstaan. Ook is er minder kans op komvormig in het natuursteen.

Het traditioneel schuren vergt veel meer tijd dan het modern schuren of slijpen van natuursteen.

Modern schuren van natuursteen vloeren

Deze schuurmachines zijn ontwikkeld in de jaren 80 van de vorige eeuw. De meest moderne schuurmachines hebben tegenwoordig drie schuurkoppen. Deze schuurkoppen zijn metaal gebonden met daarin diamantkorrels. Voordeel van de moderne schuur of slijpmachines is dat deze veel hogere capaciteiten hebben dan de traditionele schuurmachines met een schuurkop.

Deze schuurmachines worden veelal projectmatig ingezet bij het schuren van grotere natuursteen oppervlaktes. Doordat deze schuurmachines groter en zwaarder zijn, is het mogelijk om natuursteen soorten, zoals bepaalde harde marmer, travertin en graniet soorten eenvoudiger te schuren of te slijpen.

Clean Expert biedt als één van de weinige in Nederland beide schuurvormen aan voor natuursteen en beton

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte voor het schuren of slijpen van natuursteen, maak dan gerust even een afspraak met een van onze adviseurs.

Een andere benaming voor het natuursteen schuren is natuursteen slijpen. Met slijpen bedoelen we dan dat er een toplaagje van het natuursteen afgeslepen wordt.

Na het schuren van het natuursteen wordt de vloer weer opgebouwd in meerdere fases door het polijsten. Hierin zijn verschillende glansgradaties van toepassing. Na het polijsten wordt de vloer veelal geïmpregneerd om de vloer beter te beschermen tegen vuil, vocht en vlekken.

Back To Top
×